Je bent verliefd geworden op je nieuwe kleine haarbal. Maar nu is het tijd om je nieuwe pup de vaardigheden te leren om succesvol met andere mensen en dieren om te gaan in zijn leven. Een puppy opvoeden is niet zo gemakkelijk als het lijkt er komt hier veel bij kijken, hier heb je 7 tips om een goede start te krijgen met het opvoeden van je pup.

1. Geef je puppy tijd

Volgens de meeste dierenartsen zoals Dijkstra dierenkliniek is het beste dat een pup niet eerder zijn nest verlaat dan 7 en een halve week. In de eerste weken heeft je pup de voeding en aandacht nodig van zijn moeder. Het is druk bezig met het leren van spelen en ontwikkelen van sociale vaardigheden van zijn broers en zussen. Nestgenoten leren om elkaar niet te bijten of te ruw met elkaar om te gaan. Dit is ook een tijd waarin de pup met gewend raakt aan verschillende mensen en roedel dominantie. Deze lessen gaan bij jouw thuis verder.

2. Heet je pup welkom

De eerste paar dagen samen zijn spannend, iedereen leert elkaar kennen en je hebt een leuke tijd, Interacties met de pup kan voelen als spelen, maar je pup is druk bezig met het leren wat te doen en wat niet te doen. Als je een hele jonge pup in huis hebt genomen dan hunkert deze naar veiligheid, routine en liefde.

3. Hondenbench

Je puppy’s bench is een plek van veiligheid. Gebruik de bench niet voor time outs. Stop puppy’s jonger dan 6 maanden niet langer dan 2 á 3 uur in een bench, behalve s’nachts.

De grootte van de bench is er belangrijk. Als deze te groot is dan zal je pup aan de ene kant ontlasten en aan de andere kant slapen. Als de bench te klein is dan kan de pup zich benauwd voelen.

Niet alleen is de grootte van de bench belangrijk maar zo is acclimatisatie van de pup. Het helpt als je de pup beloont met een lekkernij voor bepaald gedrag. Bijvoorbeeld als je hem een opdracht geeft als “Ga in bench”.

4. Zindelijkheidstraining

Realistische verwachtingen en rust zijn belangrijke factoren voor zindelijkheidstraining net als jouw vastberadenheid. Het is jouw taak om je pup te prijzen en belonen wanneer deze op de juiste plaats ontlast. Straf je puppy nooit voor ongelukjes.

Puppy opvoeden

Een puppy opvoeden vergt geduld en consistentie.

5. Territoriaal gedrag

Puppy’s kunnen territoriaal worden over hun voerbak, speeltjes of favorieten personen. Werk met je puppy om dit gedrag te elimineren dit beschermd anderen en ook de pup zelf. Wanneer je pup nog klein is, train het aan jouw en andere familieleden om goede dingen te associëren wanneer je het bewaakte object benaderd. Dit wordt meestal bereikt door het leveren van traktaties wanneer je het object benaderd. Zorg er altijd voor dat kinderen voorzichtig zijn bij het naderen van de voerbak van uw pup of favoriete speeltje.

6. Voorkom bijtgedrag

Leer je pup om niet te bijten is één van de meest belangrijke lessen. Gedrags problemen is één van de meest voorkomende reden dat een hond wordt afgestaan.

Zorg ervoor dat je als roedelleider wordt gezien voor je pup. Dit helpt je pup te herinneren dat hij je respect moet verdienen en je moet gehoorzamen.

Puppy opvoeden met de juiste puppy training

7. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Nieuwe ervaringen zijn belangrijk voor je pup’s ontwikkeling. Help je puppy’s geest met speeltjes en genoeg buiten beweging. Verveelde honden hebben meer kans om ongepast gedrag te tonen.

Het is belangrijk dat je pup zijn plek kent in je huis, maar dit kan alleen worden bereikt als je consequent bent. Alleen dan zal je pup leren en groeien tot de beste hond mogelijk.